Yhä useammalla meistä on taskussa älypuhelin, johon voidaan ladata erilaisia sovelluksia. Kaikki ovat tietoisia jo mobiilipeleistä, jotka ovatkin jo nostaneet Suomen maailmankartalle, mutta sovelluksien kirjo on aivan valtava – ja laajenee koko ajan. Mobiilipelit ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan vain viihteellisiä sovelluksia, joilla on mukava kuluttaa luppoaikaa. Yhä enenevässä määrin myös yritykset tarjoavat omia sovelluksiaan helpottamaan asiointia ja parantamaan käyttömukavuutta.

Sovelluskaupat ovat pullollaan myös yleishyödyllisiä sovelluksia, jotka helpottavat arkea. Toisinaan ne myös pelastavat ihmishenkiä. Tässä artikkelissa paneudutaan muutamaan sellaiseen sovellustyyppiin, joiden hankkimista kannattaa harkita.

Hätäpuhelinsovellus

Lankapuhelinten aikana hätäkeskuksen oli helppo löytää soittaja, koska puhelin oli kiinteästi yhdessä paikassa. Kännyköiden yleistyttyä paikantamisen vastuu on siirtynyt hätäkeskukseen soittajalle, ja tämä vastuu voi olla kohtuuttoman suuri hätätapauksessa.

Siksi kannattaa ladata hätäpuhelinsovellus. Sen kautta voi soittaa normaalin hätäpuhelun 112:een, mutta sovellus näyttää sinulle myös tarkat koordinaattisi, jotka voit sanella hätäkeskusksen virkailijalle pyydettäessä. Koordinaattien avulla hätäkeskus pystyy paikantamaan sinut vaivatta ja tarkkaan.

Sanakirjasovellukset

Vanhastaan sanakirjan käyttäjä on joutunut raahaamaan paksuja kirjoja mukanaan missä ikinä niitä tarvitsee. Myös matkailijan laukussa kirja voi viedä arvokasta tilaa ja olla muutenkin hankala kuljettaa mukana.

Sanakirjasovelluksia julkaisevat useat eri tahot: niin sanakirjojen kustantajat, oppilaitokset kuin ihan yksittäiset sovelluksen kehittäjätkin. Sovellukset toimivat myös ilman internet-yhteyttä eli sanojen haku sujuu vaivattomammin kuin ennen: sanakirja on nyt samassa paikassa, missä sinulla on jo matkalippu ja valokopio passistasi.

Joukkoliikenteen sovellukset

Monilla liikennöitsijöillä on jo omat sovelluksensa, joiden kautta voit suunnitella matkasi, ostaa ja maksaa lippusi sekä säilyttää sen. Kaukoliikenteen bussi- ja junaliput on hyvä olla jotenkin näppärästi esillä, kun niitä tarkastetaan ja kännykkäsovellus sopii siihen vallan mainiosti; varsinkin, kun yhä useampi lipuntarkastaja lukee nykyään omalla laitteellaan vain koodin ja näkee siitä kaiken tarvittavan.

Kaupunkien sisäisessä liikenteessä joukkoliikenteen sovellukset auttavat erityisesti suunnittelemaan matkaa ja laskevat valmiiksi, milloin pitää lähteä kotoa, kauanko matka kestää ja onko samaan määränpäähän useampia vaihtoehtoja. Joissain sovelluksissa pääset myös suunnittelemaan vaikkapa pyöräilyreitin määränpäähäsi.