Pikaviestipalveluita on nykyisin tarjolla todella paljon. Älypuhelinten myötä markkinoille on tullut useita viestejä välittäviä palveluita. Vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella ihmisten välinen viestintä rajoittui tekstiviesteihin, koska kännykät eivät vielä kyenneet muuhun. Kun kännykkä sitten kehittyi älypuhelimeksi, voitiin puhelimeen asentaa sovelluksia ja ohjelmia samaan tapaan kuin tietokoneissa oli totuttu näkemään. Tällöin myös monia pikaviestimiä tuli ihmisten saataville, joista osa on kehittynyt valtavan suosituksi.
Whatsappin tuntee varmasti jokainen. Se löytyykin useimmista älypuhelimista, koska sitä käyttää niin moni ja se on varsin helppokäyttöinen ja ilmainen. Sovellus kehittyi varsin lyhyessä ajassa valtavan suosituksi ja sovellusmaailman jättiläinen, Facebook, ostikin tämän pikaviestipalvelun vuonna 2014. Kauppahinta oli lähes 19 miljardia euroa ja moni ihmettelikin, että mistä Facebook maksaa näin paljon. Tässä kuitenkin saatiin valtava käyttäjien tietokanta ja Facebook onkin yhdistänyt osia muihin omistamiinsa sovelluksiin, kuten esimerkiksi Instagramiin ja Facebookin sovellukseen.
Whatsapp on kuitenkin parhaimmillaan juuri siinä, mihin se on suunniteltu, eli viestien välittämiseen. Alkuun saattoi lähettää viestejä toisille käyttäjille, mutta nopeasti myös ryhmät tulivat käyttäjien keskuudessa varsin suosituiksi. Käyttäjällä on mahdollisuus luoda ryhmiä, joihin voi liittää useita jäseniä. Näin ollen voi keskustella suuremmalla porukalla joistain asioista, joka olisi ollut vielä tekstiviestien aikana todella hankalaa. Whatsappiin on myös tullut ominaisuuksia, jotka ovat tulleet tunnetuiksi muista sosiaalisen median sovelluksista. Käyttäjälle on esimerkiksi mahdollisuus asettaa itselleen profiilikuva, sekä jokin tilapäivitys. Näin hän voi kertoa jotain itsestään muille käyttäjille.
Vaikka Facebook onkin sosiaalisen median jättiläinen, on se myös pikaviestipalvelu. Facebookin mobiilisovelluksessa on oma viestipalvelu, jolla voi lähettää viestejä Facebook-kavereilleen. Tätä kautta on mahdollisuus myös tutustua uusiin ihmisiin, mikä ei vaikkapa Whatsappissa ole se perimmäinen tarkoitus.
Facebook on kehittänyt tätä omaa palveluaan verrattaen vähän, sillä siinä ominaisuudet on pyritty pitämään melko standardina. Käyttäjä voi lähettää ja vastaanottaa viestejä ja lisäksi mukaan voi lisätä kuvia ja videoita. Tällä palvelulla on oma vannoutunut käyttäjäkuntansa, joten Facebookilla ei ole ollut tarvetta alkaa muuttamaan sovelluksen sisäistä viestipalvelua merkittävällä tavalla.