Toinen toistaan fiksumpia ja tehokkaampia sovelluksia vyöryy markkinoille tänä päivänä nopeampaan tahtiin kuin koskaan aikaisemmin. Joukosta löytyy niin pienten paikallisten yritysten ensimmäisiä kokeiluja kuin kansainvälisten teknologian jättien tuotantoa. On kalenteria, muistikirjaa, pilvipalvelua, suoratoistopalvelua, musiikin, elokuvien ja sarjojen lataamiseen suunnattuja sovelluksia kuten myös erilaisia terveyteen ja liikuntaan suunnattuja sovelluksia. Sovellukset ovat tehneet elämästämme helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, mutta yllättävän harva kehittäjä tekee niillä kuitenkaan voittoa.

Markkinoita hallitsevat kaksi jättiläistä

Kaikkien rajuimpien arvioiden mukaan vain alle viisi prosenttia sovelluksista tuottaa edes jotakin. Toisin sanoen alle viisi sovellusta sadasta sovelluksesta tuottojen näkökulmasta on edes jokseenkin kannattavaa. Itse asiassa suurimpia liikevoittoja tekevät alan jättiläiset on helppo laskea yhden käden sormilla. Kyseessä on mielenkiintoinen tilanne, sillä normaalissa kilpailutilanteessa näin valtava epäsuhde ei olisi markkinatilanteen kannalta tervettä. Sovellusmarkkinoiden suurta rakoa selittää esimerkiksi sovellusten jakeluun liittyvät alhaiset kustannukset ja odotukset suuresta liikevoitosta.

Sovellusten valtava suosio on tuonut alalle myös suuren määrän ulkopuolisia sijoittajia, jotka lähtevät helposti mukaan myös hyvin riskialttiisiin bisneksiin, joka voi osoittautua sijoittajalle myös kalliiksi virheeksi. Riskialttiin sijoittamisen turvin monet pienemmätkin kehittäjät voivat edelleen jatkaa liiketoimintaansa, vaikka tulokset olisivat vuosi vuodelta tappiollisia. Yksipuoliset markkinat ovat kuitenkin johtaneet siihen, että monet yksittäiset sovellukset ja pienet yritykset joutuvat astumaan sivuun suurten jättiläisten raivatessa tietään markkinoilla.

Miljoonien sovellusten meressä kuluja ovat nostattaneet erityisesti kasvaneet markkinointikustannukset, joiden avulla oma sovellus nostetaan yli muiden. Kuluttajille on kerrottava, mitä kannattaa ostaa ja mistä. Tällä hetkellä alan markkinoita hallitsevatkin kiistattomasti Applen AppStore ja Googlen Play-kauppa. Muita alan vahvoja toimijoita ovat Amazon ja Microsoft. Valtava määrä sovelluksia on päätynyt näiden jättien pyörittämiin sovelluskauppohin, mikä on omalta osaltaan johtanut esimerkiksi Huawein viimeaikaisiin vaikeuksiin, jossa Yhdysvaltojen pannaan joutunut kiinalaisyritys on ajautunut lanseeraamaan täysin oman sovelluskauppansa.

Huawein kriisi onkin vain yksi lukuista esimerkeistä, joihin sovellusmarkkinoiden valtava yksipuolisuus on viime vuosien aikana johtanut. Miljardeja vuosittain tuottava Huawei ei toki tässä kriisissä jäänyt nuolemaan näppejään, mutta pienten yritysten kohdalla tilanne on vähintään haastava; Googlen ja Applen kyytiin on noustava tai muuten tiestä tulee pitkä ja kivikkoinen.